Történet

Bíborszél. A zenekar nevével először 1991-ben találkozik a nagyközönség, amikor Nem hiszem el című dalukkal az ÁB Popfesztivál közönségdíjasaként végeznek. Még ebben az évben megjelenik az első album, Szivárvány címmel, majd némi kényszerpihenőt és kevésbé aktív időszakot követően a 2000-ben elkészülő Furcsa évek album már kissé megváltozott felállásban lát napvilágot.
A korongon szereplő dalokból háromhoz is készül maxi és videoklip, a legnagyobb sikert a lemez húzódala, a Várlak hozza, de az egyedi hangulatú, kissé melankolikus címadó dal a Furcsa évek és az Igazi kincs is hamar a közönség kedvencévé válik.
A Viva+ zenecsatorna Top40-es listáján csaknem három hónapon keresztül van fenn a dal és kb. 300 alkalommal játszza a zenetévé.
A megjelenést követő hónapban a kereskedelmi rádiók által készített összesített játszási listán, amelyben a 40 legtöbbet játszott magyar felvétel szerepel, a - jelen esetben nem igazán szerencsétlen számnak mondható - 13. helyig jut.
2002 tavaszán készül el a második - a lemez sajátságos hangulatú címadó dalából készült - videoklip is természetesen "Furcsa évek" címmel, amely annak ellenére, hogy lassú dal, szintén a rádiók nagy kedvence, majd a zsúfolt nyár utolsó erősebb napsugarainak tüzében készülnek el az "Igazi kincs" című dal különböző változatai és természetesen a dalból készült videoklip is.
A következő lemez 2007-es megjelenéséig eltelt idő alatt újabb tagok csatlakoznak a zenekarhoz, ekkor születik meg a Minden más album, rajta többek között egy olyan megaslágerrel, mint a New Order True faith című dalának Bíborszél által átdolgozott magyar változata Hiányzol címen.
A dal sikerét hűen tükrözi, hogy a hozzá készült klip lassan az 1 milliós nézettség felé közelít a legnagyobb videó megosztón. Emellett rendhagyó módon, a zenekar történetében először készül egy duett is, a Mintha álmodnék egy igazi lírai szerzemény, amelyben az egykori Bestiákból ismert Bee működik közre.
Újabb tagcseréket követően alakul ki a jelenlegi, Bodnár Balázs (dob), Fábián Zsolt (ének), Horváth Balázs (gitár), Hudák Attila (bass) alkotta felállás és már ez a formáció jegyzi az utóbbi időszak egyik új, a zenekar szülővárosához kötődő, stílszerűen Miskolc címre keresztelt dalát, amely kis túlzással jó úton halad afelé, hogy a várost megéneklő nagy elődök slágereinek nyomdokaiba lépjen. Szintén már az új lemez előhírnökeként készül el a legújabb abszolút sláger várományos maxi is, az Őrangyal-hoz készült klip pedig az eddigi legmozgalmasabb, legizgalmasabb és nem utolsó sorban a legszemélyesebb kisfilm a zenekar történetében.
A zenekar koncertműsora a bőséges saját dalokból álló repertoár mellett időnként olyan nagy klasszikusokkal is kibővül, mint például a U2 egy-egy korszakalkotó szerzeménye, de olykor elhangzik egy-egy Seal, Depeche Mode, Green Day vagy akár Nickelback sláger is.
A Bíborszél stílusát tekintve popzene, helyenként rockos elemekkel gazdagítva, zeneileg és hangzásvilágában is egy abszolút érett, populáris, de ezzel együtt letisztult, igényes irányvonalat képvisel, ahol a dalok születésekor az igényes szövegek és a tartalmas mondanivaló ugyanolyan fontos, mint a zenekarra jellemző gazdag érzelem- és dallamvilág.